Vår historie

Bli kjent med oss!

Om oss

c)optikk Spiten er en del av Norges største privateide optikerkjede, c)optikk. Vår butikk i Kongsberg er en familiebedrift som i dag drives av Arne og Katrine Spiten. Bygården huser en lang historie innen optikk. 

Anders Spiten startet et agenturfirma i 1924 med blant annet termometre og glassinstrumenter. I 1932 hentet han briller og brilleglass inn i vareutvalget, og dette ble produsert her i mange år. Agenturfirmaet ble senere Aspit optikk, som igjen ble Essilor. Dette er nå verdens største leverandør av brilleglass. 

Årsaken til at Norges eneste optikerutdanning ligger på Kongsberg er at familien Spiten startet med optikerkurs i bygget. Allerede i 1946 leide Anders Spiten en buss og dro til Tyskland for å holde optikerkurs for norske urmakere. Han ble dermed den første i Norge som startet med kurs i optikk.

Etter dette har mye skjedd i bygården. Bjørn Spiten overtok driften etter sin far, Anders, og drev butikken videre med sin kone, Marlis, frem til 1982, da Arne Spiten overtok driften. Nå har Katrine, som er fjerde generasjon optiker, kommet inn for etter hvert å overta.

Vi har alltid vært lidenskapelig opptatt av faget vårt. 
Vi verdsetter alle våre kunder og ansatte, og vet at dette er vår viktigste ressurs.

Våre ansatte

I dag er vi fire optikere og en kunderådgiver. Vi har også noen dyktige studenter som jobber hos oss.

Bestill time

Arne Bjørn Spiten

Arne var ferdig utdannet optiker i 1980. I 1982 overtok han eierskapet av butikken etter sin far. Han har siden den gang vært driftsansvarlig i Storgata 20. 
Arne har lang erfaring innen optikk og service. Han er spesielt interessert i tilpasning av harde linser og skytebriller. Han liker kundebehandling og finner alltid en løsning for deg.  
Hver 14 dag er Arne på Rødberg, hvor han utfører synsundersøkelser, enkle reparasjoner og opprett av briller.

Katrine Onshus Spiten 

Katrine var ferdig utdannet optiker i 2013. Hun har jobbet i optiske forretninger både i Trondheim og Oslo, før hun startet som daglig leder hos c)optikk Spiten i 2017. Hun er fjerde generasjon optiker som skal drive butikken videre.
Katrine trives godt både på synsprøverommet og ute i butikken, og gjør alt for at du skal få en eller flere løsninger du blir fornøyd med.
Hun hjelper deg dersom du ønsker å lage en avtale om terminalbriller eller vernebriller for din bedrift. 


Heidi Faråsengen Manquin 

Heidi var ferdig utdannet optiker i 2006, og har siden 2011 vært ansatt hos oss.
Heidi er spesielt utadvendt og er en problemløser. Hun er faglig interessert og liker å holde seg oppdatert, både når det kommer til faget og brillemote.  
Hun er spesielt interessert i barn og syn. Både barn og voksne blir godt ivaretatt av Heidi på synsprøverommet. 


Mona Grundvåg

Mona har jobbet som kunderådgiver og gledesspreder hos oss siden 2007. Hun har lang erfaring innen kunderådgivning og mote. Hun er medansvarlig for innkjøp av innfatninger og solbriller, og sørger for at vi til en hver tid har et spennende utvalg i butikken. 
Mona liker å omgås mennesker, og strekker seg langt for å finne en løsning for deg. 

Tove Haugen Martinsen 


Tove var ferdig utdannet optiker i 1991, og har vært ansatt hos oss siden da. Med sin rolige fremtoning og blide utstråling er hun godt likt av både kunder og kolleger. Hun er flink til å lytte, og ser deg som kunde. Tove er interessert i filterglass, og hjelper deg dersom du har spørsmål om dette. (Filterglass kan være til hjelp ved sterk grad av lysømfintlighet og blending eller ved sterkt nedsatt kontrastsyn. Glassene kan også fungere godt ved synsproblemer i lysoverganger).